Ljuva sommarlov och gömd verklighet


Bandtyp: Inbunden
ISBN: 9187722542
Antal sidor: 177
Utgivningsår: 2003
Köp


Av: Karl-Heinz Schröder


Om boken: Karl-Heinz Schröder frigavs den 9 februari 1950 – han var då 21 år – från sin fångenskap i den sovjetiska ockupationsmaktens specialläger, Sachsenhausen, och lyckades på försommaren samma år ta sig över till Sverige, dit hans föräldrar och syskon tidigare hade flytt. Karl-Heinz blev svensk medborgare den 10 november 1956.

När han vid 75 års ålder gav ut sina memoarer var det ett rikt liv han kunde se tillbaka på tillsammans med sin livskamrat Kate och deras barn och barnbarn. Men det är ändå inte de femtio åren i Sverige hans bok handlar om, även om också de skulle ge stoff nog för en spännande bok. Fokus ligger i stället på hans barndom och uppväxttid i Wolgast i Pommern (de ljuva sommarloven) och på hans förfärande upplevelser under den sovjetiska fångenskapen. Med denna bok berikar Karl-Heinz Schröder vårt vetande inte bara om det vardagliga livet i en tysk stad före, under och efter Andra världskriget utan också, och framför allt, om de fasansfulla men hittills ofullständigt skildrade förhållandena (den gömda verkligheten) i den sovjetiska diktaturens fångläger.

En kommentar till Ljuva sommarlov och gömd verklighet

  1. Jan-Christer Gunnarsson skriver:

    Jag hittade boken när jag städad ut mitt föräldrahem, östanvindsvägen 5. En fängslande läsning som trollband mig ett par timmar över en människas livsöde och styrkan att gå vidare. Samtidigt som man funderar på att K-Heinz inte berättade något om det under min barndom, då Kristina Schröder (Ahlser) och jag lekte så ofta.

    God Jul o Gott nytt år till hela familjen Schröder
    ”Janka”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *