1940-talets Linköping — en resa i tid och stadsrum

DIBB förlag har tillsammans med Östergötlands museum nyproducerat en film inspelad 1942-1945 i Linköping. Filmen beställdes av Linköpings kommun och stadens skönhetsråd, sannolikt av rädsla för att staden skulle utsättas för förstörelse under andra världskriget. Naturfotograf Hans Lindell fick i uppdrag att dokumentera stadens utseende med byggnader, miljöer och folkliv i fokus.

Nyproduktionen har tillförts ljud där bland annat stadsantikvarie Gunnar Elfström tar oss med på resan och berättar inkännande om byggnader och personer som dyker upp i bild. Ett fåtal förändringar har gjorts på filmens disposition men ambitionen har varit att hålla oss så nära originalinspelningen som möjligt.

Filmens release kommer att ske i november 2012.

Fakta
Längd: 79 minuter och 25 sekunder
Extramaterial: 37 minuter och 18 sekunder
Speaker: Gunnar Elfström

Följande video är ett kollage av scener ur filmen, Gunnars speaker till dessa scener är inte hämtad från filmen.

Det här inlägget postades i DIBB förlag. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *