Snart finns filmen ”1940-talets Linköping — en resa i tid och stadsrum” i bokhandlarna!

På fredag den 23 november är det release för DIBB förlag och Östergötlands museums nyproducerade film ”1940-talets Linköping — en resa i tid och stadsrum”! Med en månad kvar till jul kan det mycket väl vara den perfekta julklappen för den som är intresserad av lokalhistoria eller bara vill lära sig mer om Linköping.

Följ med på en resa bakåt i tiden. Stadsantikvarie Gunnar Elfström leder oss genom Linköping i denna unika färgfilm från 1940-talets början. Här får vi se staden som den såg ut i inledningen av den stora expansion som ägde rum i Linköping under detta decennium.
Sannolikt av rädsla för att Linköping skulle förstöras under kriget beställde Linköpings kommun och stadens skönhetsråd en dokumentation av staden i rörlig bild. Naturfotografen Hans Lindell fick 1942 i uppdrag att filma Linköping; stadens byggnader, gator, torg och folkliv. 1945 hade filmen premiär under namnet Fornt och Nytt i Linköping.
Filmen hade ett antal sponsorer i för tiden välkända Linköpingsföretag. Som tack för deras bidrag till framställningen dokumenterades deras verksamhet och inkluderades i filmen.
I filmen ses många byggnader och miljöer som är kända för Linköpingsbor; Pilens backe, Tannefors slussar, Vasastaden, Domkyrkan, Slottet, Tinnerbäcken. Självklart är även stadens centrala gator och torg väl dokumenterade.
Denna resa bakåt i tiden illustrerar inte bara vilka förändringar Linköping genomgått utan också hur mycket som är bevarat.

Filmen kommer gå att köpa i bokhandlarna i Linköping från och med fredag 23/11!

Det här inlägget postades i DIBB förlag, Nya böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *