Media om Dödspilotens son

2019-08-18

Dödspilotens son av Åke Stolt har fått ett varmt mottagande av media och läsare. Du kan beställa boken på nätet här.

Några utdrag av det som skrivits:

Ur Corren 2019-07-15

”Journalisten och författaren Åke Stolt lyfter fram ett av de mer okända i ”Dödspilotens son”, en sällsam blandning av biografi, dokumentär och roman. Karl-Erik ”Karle ” Thellman är säkert känd för en och annan av Correns trogna läsare. Han skrev kunniga artiklar om flyget under många år. Åke Stolt citerar Correns dåvarande kulturchef Åsa Christofferssons minnesord över Karle: ’Denne ovanlige medarbetare visade med hela sitt livsverk och sin person hur livet formar en människa…’.”

”Åke Stolt, som låter honom bli ”dödspilotens son”, har med hög precision fångat ett levnadsöde i det framväxande flygets Linköping. Här finns också många värdefulla detaljer från inte minst det unga flygets historia från 1920 till 40-talet. Det är också en psykologiskt insiktsfull berättelse om en människas längtan efter samhörighet och den ensamhet som kommer ur bitterhet och rättshaveri. I den kampen blev han en Ikaros som flög för nära solen och smälte sina vingar av vax. Ett slags flyghaveri liknande de som Karl-Eriks egna fadersgestalter drabbades av. Det var hos dem han hörde hemma, högt uppe i skyn och djupt i katastrofen. Lika välskrivet som vemodigt. ”Dödspilotens son” är en litterär upplevelse du absolut ska unna dig i sommar.”

Ur Krister Renards blogg Gluefox

”Redan personskildringen är som en egen bok. Man lär verkligen känna Karle med alla hans tankar och funderingar (givetvis känner man igen många av dessa från sin egen uppväxt). Samtidigt får vi en finstämd bild av hur flyget tar sin början i vårt land. Och lär också känna en del av de tidiga banbrytarna inom flygvärlden. Boken är djupt mänsklig och är så mycket mer än en ren flygbok. Flygare och flygtekniker och andra inom branschen är givetvis människor, och vill man verkligen förstå och insupa flygets begynnelse i Sverige, ja då måste man också lära känna människan innanför flygoverallen. Utan dessa hjältars mod och entusiasm och envishet hade det inte funnits något flyg idag. Bland hjältarna och pionjärerna finns givetvis också mekaniker, ingenjörer och andra skickliga yrkesmän (som Karle). Utan dessa trogna tjänare hade vi inte heller haft det flyg vi har idag. Jag rekommenderar varmt denna bok till var och en som är intresserad av svensk flyghistoria, men också till den som vill veta mer om hur det var att leva i Sverige under 1900-talets första hälft.”

Dagens ros i Corren 2019-06-28:

… Till Åke Stolt som har skrivit boken Dödspilotens son. Jag tycker att den är mycket intressant och väldigt fint skriven om ”Karle” på CVM.

Det här inlägget postades i DIBB förlag, Nya böcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>