Intervju med Michael Cocozza om boken ”Linköping 1921”

Linköping 1921- händelser och sociala förhållanden i en svensk stad,  är en nyutkommen bok som beskriver vad som hände och hur dåtidens Linköpingsbor levde vid den tiden. Vi träffar författaren Michael Cocozza för ett samtal.

Bokens omslag.

Hur kommer det sig att det här bokprojektet blev av, du är väl ingen författare?
– Ja, det stämmer, jag är väl mer av  en intresserad amatörhistoriker. Bakgrunden var att vi på grund av coronapandemin från mars förra året fick en mängd restriktioner i samhället som gjorde att det blev mycket tid över som jag kunde ägna till att genomföra den här bokidén.

Vad handlar boken om?
– Det är en beskrivning av Linköping år 1921, vad som hände, där jag går igenom händelseutvecklingen månad för månad. Jag tar också upp orsaker till det som hände och försöker sätta dem i ett historiskt sammanhang. Jag beskriver också  hur staden fungerade socialt, ekonomiskt och politiskt  och lite om hur den kom att utvecklas under tiden därefter.

Texten tar i de flesta fall sin utgångspunkt i enskilda personers göranden och öden.

Boken har ett rikt bildmaterial som kompletterar texten.

Michael Cocozza – nu också författare. Foto:Göran Billeson

Är det någon speciell händelse som du vill lyfta fram?
– Något som jag blev väldigt berörd av var att ta del av de rättegångsprotokoll som handlade om hur kvinnor i utsatt position tog livet av sina nyfödda barn. Ett exempel är ett barn som hamnade i en väska som man kastade i Stångån, ett annat var en kvinna som födde ett barn i en berså på en gård utmed Djurgårdsgatan och lämnade den nyfödda flickan på marken mitt i natten där barnet lämnades för att dö. Jag försöket sätta dessa händelser i ett sammanhang och ge en förklaring så gott det går.

Är det i något avseende som förhållandena skiljer sig om man jämför nutid och dåtid?
– Förutom de uppenbara skillnaderna i materiell standard vill jag peka på att man bråkade mycket mera för hundra år sedan än man gör i dag. Det var många konflikter på arbetsmarknaden, det gick knappt en dag utan att man strejkade. Det var väldigt många konflikter på hyresmarknaden om hyrorna och politiskt var man långt mer oense än vad man är idag.

Varför valde du just året 1921?
– Det var för att det är jämnt hundra år sedan, men även för att 1921 var ett exceptionellt år på grund av att den dåliga fredsuppgörelsen efter första världskriget resulterade i  instabila ekonomiska förhållanden, vilket ledde till att 1921 blev det värsta krisåret i Europa under  1900-talet.

Har du fler bokprojekt på gång?
– Nej, nu när vi kan leva normalt igen,  finns det en mängd saker att ta tag i, så det blir ingen tid till det.  Men man ska aldrig säga aldrig.

Boken presenteras av författaren i en bokrelease på Linköpings stadsbibliotek lördagen den 20/11 kl. 13.30. VÄLKOMMEN!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *