Inför Östergötlands bokmässa: Richard Holmgren

Presentationsserien inför bokmässan fortsätter. Det är dags att presentera vår sjätte deltagare.

Richard Holmgren
Hemsida: –
Inriktning: Skönlitteratur
Ort: Linköping

Richard Holmgren jobbade som gymnasielärare på en skola i Östergötland där den pedagogiska inställningen var att eleven i stor utsträckning skulle bestämma över sin egen skolgång — en ny och alltmer populär skolpolitik. Vad Richard var van vid var att lärarna och skolan hade ansvar att se till så att eleverna tillägnade sig en viss kunskap under sin tid i skolan — något som gick stick i stäv med den friare pedagogiska profil hans skola hade. Eleverna hade för vana att kunna komma och gå som de ville, strunta i läxor och bara göra uppgifter när de själva kände för det. När Richard ställde krav på eleverna fick han dem snabbt emot sig och det dröjde inte länge förrän även andra lärare och till slut också skolledningen ställde sig på elevernas sida. För Richard var det en tung tid och till slut tvingades han bort från skolan.

Med hjälp av ramen för Gullivers resor skrev Richard om sin uppfattning av den nya skolpolitiken och -pedagogiken i skönlitterär form. Det hela blev en bok som fick namnet Gulliver som magister och kan sägas vara en fristående fortsättning på Gullivers resor. I boken får vi följa Gulliver på ännu ett äventyr, den här gången hamnar han i landet Navibia där mycket av deras tekniska landvinningar och andra seder förvånar honom — men ingenting lika mycket som deras inställning till lärande och kunskap. Gulliver får praktisera på dagis, på en gymnasieskola och till slut en vuxenskola och det är med varierande framgång han försöker applicera den pedagogik han själv lärde sig i den engelska skolan i det Navibianska skolsystemet.

På Östergötlands bokmässa kommer Richard att prata om synen på pedagogik som präglar den nya skolan och hur det kan gå när ledning och lärare ställer sig på elevernas sida. Richard är utbildad gymnasielärare och har jobbat i skolans värld sedan 1999, både i grund- och gymnasieskolan. Idag är han SFI-lärare.

Bibliografi
Gulliver som magister 2008

Det här inlägget postades i Lokal bokmässa. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *