Inför Östergötlands bokmässa: Gunilla Ström och Tjällmo hembygdsförening

Vissa deltagare på mässan representerar både sig själva och en förening eller organisation. Igår var det Mattias Kronstrand och hans Kroma Förlag och idag fortsätter vi på samma spår och kan samtidigt presentera den första hembygdsföreningen.

Gunilla Ström
Inriktning: Lokalhistoria
Ort: Tjällmo
Företräder även: Tjällmo hembygdsförening
Hemsida: Tjällmo hembygdsförening

Tjällmo ligger norr om Linköping, mittemellan Motala och Finspång. Förr i tiden bröt man järn i trakten och nästan varje gård i närområdet hade en smedja. Hembygdsföreningen bildades 1931 och driver bland annat ett museum med kök, bibliotek, och vävkammare. Det innehåller också en stor fotoutställning som visar hur livet på landet kunde te sig förr i tiden. Museet går att besöka varje dag kl. 11-17 fram till 12 augusti.

Det finns en hel del litteratur skriven om Tjällmo och de flesta titlarna kan man hitta till försäljning hos hembygdsföreningen. Gunilla Ström är sekreterare i hembygdsföreningen och en av de som skrivit mest om Tjällmo. Hon har bland annat skrivit om exploateringen av wolframit mellan 1944 och 1958 i gruvan i Baggetorp och äldre rättsfall från Tjällmo tingslag. På bokmässan har du chansen att köpa både Gunillas och hembygdsföreningens böcker och dessutom få initierade berättelser om Tjällmo med omnejd från Gunilla själv!

Bibliografi (Gunilla Ström)
Så minns vi gruvan i Baggetorp 2002
Sanning eller ren skär lögn? 2005 (tillsammans med Kerstin Lundgren)
Brott och straff — om rättsfall och människoöden i Hällestad-Tjällmo tingslag 1615-1878 2006

Det här inlägget postades i Lokal bokmässa. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *