Inför Östergötlands bokmässa: Östra Skrukeby Hembygdsförening

Idag presenterar vi en hembygdsförening vars bygds historia sträcker sig årtusenden bakåt i tiden.

Östra Skrukeby Hembygdsförening
Hemsida: ostraskrukeby.se
Ort: Östra Skrukeby
Representant(er) på mässan: Kajsa Carlegrim

Östra Skrukeby ligger öster om Linköping, strax söder om Roxen. Hembygdsföreningen bildades 1988 och arrangerar sedan året därefter varje år Skrukebydagen. Man anordnar dessutom studiecirklar, lokalhistoriska spel och ger ut lokalhistoriska häften.

Östra Skrukeby är en utpräglad jordbruks- och kulturbygd och är ”Östgötaslättens sista utpost mot norr”. I Skrukeby by finns bland annat en medeltida kyrka och Skrukeby Storgård som sedan 2006 utgör hembygdsgård. Skrukeby har mycket gamla anor, man har gjort fynd i trakten från tredje årtusendet före kristus! I skrift finns ”Skrukubi” omtalat redan 1275 — lagmannen Bengt Magnusson av Folkungaätten ägde då mark i kyrkbyn.

Bibliografi
extern länk

Det här inlägget postades i Lokal bokmässa. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *