Nyhet på Östgötabok

Av de nytillskott vi har på Östgötabok kan vi bland annat presentera den helt nya boken Hunnebergsgatan — Småfolk och herrskap i samma gård av Anna Lundqvist. Boken hade release på Östergötlands bokmässa den 22 september och är alltså helt färsk.

”Hunnebergsgatan är en gammal medeltida gata, infartsvägen till Linköping från Vreta kloster och det västra Östergötland. Den leder fram till domkyrkan, slottet och biskopsgården. Under 1700-talet omnämndes Hunnebergsgatan som en av de förnämsta gatorna i Linköping. Där bodde hantverkare och köpmän och det vimlade av drängar och pigor. Tillsammans genomlevde de tider av krig, sjukdomar och missväxt, men även samhällets utveckling.

På Hunnebergsgatan låg en av stadens tullportar där man fick betala tull för att komma in i staden och sälja sina varor. Där mötte stadslivet landsbygden. Stadsgårdarna gränsade till uppodlade åkrar och ängar, och i gårdarna hade man boskap ännu in på 1900-talet.

Många är de Linköpingsbor som har haft Hunnebergsgatan som sin hemadress. En är Östgöta Correspondentens grundare Henrik Bernhard Palmaer och den uppskattade läkaren och författaren Carl Adam Wetterberg — känd i staden som Onkel Adam — vars hus heter Onkel Adamsgården sedan han bodde där fram till sin död 1889. Bland de mer udda fåglarna kan Lunta, Tjocka Adel, Otto Lind och Lotta på Sumpen nämnas. Utifrån sin centrala geografiska placering berättar Hunnebergsgatans historia och människorna som bott där en betydande del om Linköpings historia.

I dag är gatan en del av Linköpings så kallade kulturstråk och kan uppvisa några av stadens mest intressanta gårdsmiljöer från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet, gårdar som ligger kvar på sina ursprungliga platser.”

Klicka här för att komma till boken

Det här inlägget postades i Nätbokhandeln. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *