Linköping 1940–1975 – på spaning efter den stad som flytt

2013-11-13

I december släpper DIBB förlag en fristående uppföljare till förra årets succéfilm ”1940-talets Linköping – en resa i tid och stadsrum”. Årets film heter ”Linköping 1940–1975 – på spaning efter den stad som flytt” och behandlar perioden 1940–1975. Det går nu att se en kort trailer från filmen via följande länk: Youtube.

”En stad i förändring. Det var titeln på Einar Jagerwalls Linköpingsfilm som spelades in 1965-1975. Titeln är talande och Linköping var verkligen en stad i förändring – men inte bara under 60- och 70-talen. Från 1940 fram till 1975, perioden som denna film gestaltar, skedde massiva förändringar i Linköpings stadsbild. En stor del av stadens träbebyggelse fick ge plats åt nybyggen, samtidigt växte områden som Skäggetorp och Ryd fram i Linköpings ytterkant.
Den här filmen består av fyra delar. De tre första delarna visar främst Linköpings centrum under tre årtionden: 40-talet, 50-talet och 60-talet. Filmens fjärde del innehåller mer specifika och spektakulära händelser. Delen inleds med bilder från Majkarnevalen, en oerhört välbesökt företeelse. Den visar också Gustaf VI Adolfs likfärd genom Linköping samt Carl XVI Gustafs Eriksgata genom staden 1975 samt den pampiga invigningen av Skäggetorp centrum 1971.
Genom hela filmen guidas tittaren av stadsantikvarie Gunnar Elfström. Med sedvanlig kunskap och precision pekar han ut såväl byggnader som personer som förekommer i filmen och målar bilden av ett Linköping under förändring.”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>