Ny bok om Bernhard Crusell

2015-06-09

Ny bok


I dag kom en ny bok från tryckeriet: ”Bernhard Crusell. Levnad, verk & inspelningar” skriven av Söderköpingsbon Stig Jacobsson. Boken är på samma gång en biografi som en diskografi över den Finlandsfödde klarinettisten Crusell som kom att leva i Linköping under många år och som fått både konserthallar och bussar uppkallade efter sig i Linköping.

Baksidestexten berättar följande:
”I Bernhard Crusells födelsestad, Nystad i Finland, hålls årligen en Crusellvecka med tävlingar för instrumentalister. I Helsingfors finns en Crusell-bro. Konsertsalen i Linköpings Konsert & Kongress heter Crusellhallen. Vartannat år delas ett Crusellstipendium ut i Linköping till en ung begåvad dirigent. I Linköping kan man åka omkring i en buss som bär namnet Bernhard Crusell. Musik av Crusell spelas över hela världen, och finns representerad på hundratals inspelningar från Italien och Spanien till Sverige och Finland, från Japan till USA. Vem var han, denne klarinettist som värderades av hela Europa, och som skrev några av tidens allra finaste klarinettkompositioner? I denna skrift presenteras denna synnerligen fascinerande musiker och humanist. Den tar oss till Tyskland och Frankrike, och knyter ihop Crusell med många andra av tidens stora kulturpersonligheter, däribland Baltzar von Platen, Jöns Jakob Berzelius och Selma Lagerlöf.”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *