Ny bok: Järnbergen i Tylöskogen

20180917

Järnbergen omslag

Den 22 september släpps boken ”Järnbergen i Tylöskogen” av Jan-Eric Karlström. Boken ges ut på DIBB förlags imprint Vimla och handlar om bergsbrukets historia i Sverige. Även om boken bygger på historiskt belagda händelser och dokument har författaren iklätt sig sagoberättarens roll och kåserar om hur franska Cisterciensermunkar seglade till Visingsö och kom att lära Sverkrarna att tämja kraften i forsarna för att med hjälp av den bryta och smälta järnmalm. Allt detta skedde på 1100-talet och nordvästra Östergötland spelade en viktig roll.

Jan Eric Karlström är född 1933 och skogarna och skogsfolkets kulturhistoria har varit ett livslångt intresse. I lärartjänsten vid Fiskeby AB:s skogliga yrkesskola ingick natur- och kulturvård och efter pensioneringen 1999 har han haft överinseende över minnesmärkena från bergverkstiden på nuvarande Holmens Skogs marker.

Boken går att köpa på nätet (porto tilkommer): Köp!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *