Inför Östergötlands bokmässa: Karin Roos

Har ni sett affischen för Östergötlands bokmässa? Kolla in den här: länk

Karin Roos
Hemsida: –
Inriktning: Biografi
Ort: Linköping

Karin Roos har skrivit boken Detta barn skall oskatt vara som handlar om kvinnorna i hennes släkt och vad de utsattes för i sin flykt från den krigshärjade staden Breslau 1945. Karin skrev boken först på tyska och den gavs också ut i Tyskland innan den sedermera kom ut i Sverige.

”Inget tre veckor gammalt spädbarn och knappast ett ettårigt småbarn överlevde flykten från Breslau i Schlesien under krigsvintern januari 1945.

Men staden Breslaus Gauleiter gav entydiga order: Kvinnor med småbarn måste lämna staden! Ska även den fjortonårige Karl kallas in för att försvara den? Detta är den sanna historien om kvinnorna i min mors familj, som uppryckta ur deras dittills trygga miljö fick kämpa mot hunger, bitande kyla och ständiga bombangrepp för att överleva. Den tjugoåriga Frida bevisar om och om igen stort mod för att rädda livet på systerns spädbarn och sin krigssårade far som kvarhålls i fästning Breslau.

Hur olika livet kunde te sig under samma tid är Sverige ett exempel på. Där propagerade man bland annat för mera frihet för barnen, medan tyska barn led brist på det dagliga brödet.”

Bibliografi
Detta barn skall oskatt vara 2011

Det här inlägget postades i Lokal bokmässa. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *