Inför Östergötlands bokmässa: Östergötlands Ullspinneri

Variationen på bokmässan visas inte minst av dagens deltagare!

Östergötlands Ullspinneri
Hemsida: ullspinneriet.com
Ort: Ödeshög
Representant(er) på mässan: Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg

Östergötlands Ullspinneri startades 1981, mitt under brinnande textilkris i Sverige. Företagets idé var att skapa en kvalitativ och hållbar garnprodukt av fårull. Makarna Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg har upplevt både framgångar och motgångar under sin tid som ullentreprenörer men 2011 firade Östergötlands Ullspinneri 30 år — en respektabel siffra! I samband med jubileet gav man ut en bok som inte bara ger en vacker bild av företagets produkter utan som också är en viktig dokumentation av hantverket. Till boken följer en dvd-skiva som visar hur tillverkningen av garn och filtar går till.

Boken finns översatt till japanska, ett resultat av Östergötlands Ullspinneris mångåriga utbyte med japansk kultur. Företags export till den japanska marknaden var en gång det som räddade dem kvar i drift. Man har sedan dess haft många japanska studiegrupper på besök i sin fabrik i Ödeshög och varit på besök i Japan åtskilliga gånger. Företaget har vid fyra tillfällen fått utmärkelsen ”Utmärkt Svensk Form” vilket vittnar om den kvalitet som deras ullprodukter håller. Idag är Östergötlands Ullspinneri den sista fabrik med hela produktionskedjan från ull till färdig produkt som finns kvar i Sverige och därför är boken med sin dokumentation extra viktig att sprida och bevara!

Bibliografi
Östergötlands Ullspinneri 30 år — att förvalta en hantverkstradition 2011

Det här inlägget postades i Lokal bokmässa. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *