NYHET: Bok om torp och hem inom Baroniet Adelswärd

2019-11-21

Lördag den 14 december släpps boken ”Från Adelsnäs till Österby – torp och hem inom Baroniet Adelswärd” på Åtvidabergs bibliotek.

Omslag framsida

Boken tar läsaren med på en resa bakåt i tiden och skildrar 34 av de omkring 100 torp och boställen som genom historien hört till Baroniet Adelswärd. Den tar sin början i den välbekanta herrgården Adelsnäs, vars historia berättas ur ett helt nytt perspektiv. I centrum för berättelserna om vart och ett av torpen står människorna som bott där. Hur var det att som tiobarnsfamilj leva i ett litet torp med två rum och kök i början av 1900-talet? Vad hände med pigan som ensam födde barn ute på dass? Och vilka torp inom Baroniet hemsöks egentligen av spöken? Det och mycket mer berättar Camilla Smedberg om med en inlevelse och förtrolighet som ger läsaren känslan av att stå bredvid händelsernas centrum och titta på.

Tack vare Johan E. Thorins fantastiska foton finns varje torp och boställe avbildat i boken så som det såg ut på 1920-talet.

Författaren Camilla Smedberg är utbildad i historia vid Linköpings universitet. Jämte sin tjänst som ceremonimästare vid LiU är hon idag verksam som frilansande skribent, föreläsare och moderator. Hon har ett starkt intresse för lokal- och socialhistoria. Tillsammans med föreningen Brukskultur Åtvidaberg gör hon podden ”Åtvidaberg i backspegeln”, för vilket hon tilldelades Åtvidabergs kommuns kulturstipendium 2019.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>